![]() |
![]() |
Dat het de moeite was om mijn geboekte taxi die een uur later kwam opdagen,te laten staan en het openbaar vervoer van de microbussen te wagen, kan ik niet ontkennen.
Dit vraagt om meer details want Rami onze lesgeefster ontsluiert alle geheimen van de libanese keuken van duizend en één nachten...
Links vanboven ziet u het gerecht "eggplant fatteh", het bestaat een basislaag van gegrilde aubergines op een bedje van tomatensaus waarvan de binnenkant is uitgehold en gevuld is met een kruidige vleesmengeling, daarboven een laagje yoghurt met look vermengd en daarboven stukjes gegrild brood en pijnboompitjes. Een heerlijk maar wel goed vullend ovengerecht.
Rechts bovenaan, een "aubergine salad" gemaakt op basis van het vruchtvlees van een gegrilde aubergine, gemengd met fijne tomaatjes , peterselie, look, ajuin, limoen en versierd met granaatappel. Dit gerecht wordt gegeten als voorgerecht met gegrild pittabrood.
Daaronder de "fattoush salad", een frisse salade met komkommer, sla, tomaatjes, radijsjes, paprika, gegrilde stukjes pittabrood en op smaak gebracht met limoen, look, balsamico, paprikapoeder, peterselie, munt, pijpajuin en gekruid met "sumac", een kruid gekend in de arabische keuken dat een zure toets geeft aan vegetarische gerechten en vleesgerechten.
In de tweede kader kan je links bovenaan zien hoe Rami het bladerdeeg, stuk voor stuk inwrijft met een mengsel van olie en boter voor het bereiden van de enige echte "baklawa" waarvan er verschillende variaties bestaan. De verschillende lagen worden dan over elkaar gelegd en in vierkantjes gesneden waar de dame de opgestijfde deegvulling op basis van maïsbloem, melk, suiker, room, rozenwater en oranjebloesem inlegt en vervolgens deze dichtvouwt en overgiet met een syroop op basis van limoen, suiker en rozenwater. Nu nog in de oven en ... klaar. Je kan er nog nootjes overstrooien als afwerking.
Links vanonder, voor de bereiding van de "meat pies" versiert de dame een zelfgemaakte deeg op basis van bloem en yoghurt met een vleesmegeling van gehakt gemixt met een saus van sesamzaadjes (tahini saus), kaneel, yoghurt, azijn, tomaatjes, pijnboompitten en gemengde kruiden.
Als dit nog geen keuken van duizend en één kruiden is...


Geen opmerkingen:
Een reactie posten