woensdag 20 oktober 2010

Eggplant fatteh

Onderstaand recept is een gerecht dat ik heb leren maken in de cursus Libanees koken. Het is heerlijk en daarom leg ik aan de hand van deze smakelijke foto's aan jullie uit. Het is een recept voor 2 personen.

Benodigdheden:

-500 gram kleine aubergines
-250 gram gehakt
-2 tbs pijnboompitten
-1/2 tsp zout
-een snuifje peper
-gemixte kruiden (kan je in een potje bij kruidenafdeling kopen, als je dit niet hebt, niet erg)
-kaneel
-olie of boter om de aubergines te frituren
-plat rond brood, ook wel "nan" genoemd, 6 kleine broodjes
-600 gram gepelde tomaten
-1 tbs tomatenpuree (niet noodzakelijk)
-1 kleine ajuin
-1 tbs "grenadine molasses", is een granaatappelsaus, geeft smaak, zit in een gelijkaardig flesje als balsamico azijn. (niet noodzakelijk, kan ook zonder)
-2 grote glazen yoghurt
-2 stukken look


stap 1:
-Snij het kopje van de aubergine eraf (niet langs de kant van de stengel, is exotischer als je dat eraan laat.
-Hol de aubergines uit. Om dit goed te doen moet je aan de buitenkant van de aubergine goed tegenduwen anders zit je onmiddellijk door de aubergine. Haal bijna alle vruchtvlees eruit en schraap langs de kanten zodat je enkel nog maar dun omhulsel aubergine hebt. (de binnenkant is immers bitter en moet eruit om de aubergine te vullen)


Stap 2:
-Bak de helft van de pijnboompitten of noten in een hete pan, gedurende een heel korte tijd zodat ze een lichtbruine kleur hebben.
-Bak de versnipperde ajuin tot hij glazig is en voeg het gehakt en de kruiden toe (een snuifje kaneel, peper en gemixte kruiden en wat zout). Laat voor een 7 tal minuutjes verder bakken en zet van het vuur.
-Voeg de pijnboompitten aan het gehaktmengsel toe (laat ze eerst uitlekken op een stuk keukenpapier)
-Vul de aubergines met het gehaktmengsel
-Leg de gevulde aubergines in een hete pan en fituur ze gedurende enkele minuten.


Stap 3:
-Leg de gepelde en volledig gemixte tomaten in de bodem van een pot en schik de gefrituurde aubergines boven de tomatensaus. Laat voor 20 tot 30 minuutjes sudderen en voeg een snuifje zout toe.
-Pers de 2 knoflookteentjes en meng met de 2 grote glazen yoghurt en voeg een beetje zout toe.
-Zet de "nan" broodjes in de oven. Maar besprenkel ze eerst een beetje met olie langs twee kanten. Zo worden ze mooi bruin. Ze moeten hard worden.
-Neem een grote schotel en versnipper 4 harde broodjes die vanuit de oven komen over de bodem.
-Giet de tomatensaus erover heen en nadien leg je er ook de aubergines op
-Verdeel de yoghurtmengeling overheen de aubergines.
-Versnipper de andere 2 broodjes over de yoghurt en strooi de andere helft van de pijnboompitjes erover heen.
-Versier met een paar takjes peterselie.


...en dit is het resultaat! Het gerecht kan de dag voorheen volledig gemaakt worden en hoeft dan enkel de dag nadien opgewarmd te worden in de oven. Smakelijk !

Geen opmerkingen:

Een reactie posten