dinsdag 30 maart 2010

Een pikante avond ...



Gisteren is mijn ventje verjaard en heeft me getrakteerd op een avondje Indisch eten in "the mogul restaurant" van het prachtige "mena house oberoi hotel" gelegen aan de piramiden. De sprookjesachtige inrichting van dit hotel deed onze smaak op hol slaan naar dit beste indische restaurant van Caïro...De indische keuken gekend om zijn 14 kruiden. Een currysoepje, een pikante lamschotel, een potje met een kippenmengeling, een nog pikanter curry groentenpotje en een gerechtje met aubergines en allerlei groentjes. Dit allemaal vergezeld met het gekende brood "naan". Deze dag waarop we ook 7 maanden getrouwd zijn is voor ons een pikant moment van onze liefde.

zaterdag 27 maart 2010

Koken met Nathalieke

Vandaag maken we "Baba Ganoush", een eggplant dip uit de Libanese (en de Egyptische) keuken.

Wat hebben we nodig:
1 aubergine
2 teentjes look
1 limoen
verse koriander (halve bussel)
1 potje volle yoghurt
komijn
tahini - saus op basis van sesamzaadjes (verkopen ze ook in den delhaize)

Heel gemakkelijk: alles bij elkaar smijten - behalve de aubergine.



Voor de aubergine te breiden: eerst gaten in prikken en dan direct op het gasvuur leggen. Wachten tot er aan de bovenkant belletjes uit komen. Vooral ni vergeten gaatjes in te prikken, of de aubergine zorgt voor vuurwerk :-)
Als de aubergine halfstok hangt, afspoelen onder water en de pel er af doen.



Uiteindelijk alles bij elkaar doen... en klaar!



En wat hebben we geleerd vandaag? :-)

woensdag 24 maart 2010

Egyptisch koken...

Gisteren naar een cursus Egyptisch koken gegaan. Een heerlijke dipsaus "baba ganoush" gemaakt van geroosterde aubergine en "lentil soup", een soep van linzen en vele groentjes en kruiden, "Swarma", een gerecht op basis van kip, paprika, yoghurt, tomaten en veel kruiden, "Balladi Salad",een frisse egyptische salade, "Egyptische rijst" en een gerecht met aardappelen en kip "potatis" genaamd...
Ragaa, die deze 6 gerechten in 2 uur tevoorschijn toverde is werkelijk een meesteres in de keuken. Met haar 25 jaar kookervaring toonde ze ons enkele geheimen van de egyptische keuken. Kruiden zoals kurkuma, komijn en koriander worden in veel van deze gerechten gebruikt en natuurlijk moesten we het resultaat nadien proeven...een groot succes...
Heb me meteen ingeschreven voor een cursus eind april..."sweets of the middle-east"...Daar kan toch niemand aan weerstaan?

zaterdag 13 maart 2010

Coptic Cairo

>


Na een dagje relaxen gisteren aan het zwembad van onze sportclub, hebben we vandaag onze ontdekkingstocht door Cairo verdergezet. Coptisch Cairo, het oorspronkelijke en chirstelijke deel van Cairo, stond al lang op ons verlanglijstje. Terug wat westerse toeristen tegen het lijf gelopen, want deze bezienswaardigheid staat blijkbaar op iedere georganiseerde toer gepland.



Na een leuke wandeling door dit deel van de stad met de merkwaardige "hangende kerk", en de prachtige tuinen, besloot onze auto een rustdag te nemen. Geen beweging in te krijgen en waarschijnlijk problemen met de batterij. Na enkele telefoontjes en een uurtje wachten in de koffer (daar was het lekker koel :-)) is men ons uit de nood komen helpen. Volgende keer branden we een kaars in de kerk :-)

PS. In ons fotoalbum hebben we nog enkele fotokes gezet van o.a. deze trip.

vrijdag 12 maart 2010

coffee morning


Woensdag met de taxi naar de coffee morning gegaan...de taxichauffeur wist duidelijk zijn weg niet maar gelukkig ben ik er geraakt. Een enthousiast onthaal met ontzettend veel verschillende culturen en een tafel vol met heerlijke dessertjes...voor herhaling vatbaar!

zaterdag 6 maart 2010

Santé :-)



Maart is hier een beetje een "kantelmaand" wat het weer betreft en dit weekend hebben we kunnen genieten van twee mooie zomerdagen. Gisteren wees de thermometer 33 graden aan - in de schaduw. Vandaag meer van dat, dus hadden we besloten (weer) een dagje rustig in de zon te liggen in onze tuin. Natuurlijk heb ik me als een oosterse prinses laten bedienen met een zalig drankje met guave, appelsien en munt. :-)

vrijdag 5 maart 2010

Coiffeur Ahmed

Vandaag was er geen ontkomen meer aan. Mijn mama had mijn wilde haarbos gezien op deze blog en vond het welletjes: ik (Serge) moest naar de kapper. Maar... welke?
Ik laat mijn haar al tien jaar knippen door dezelfde kappersnicht bij een Aveda kapsalon in Antwerpen. Hij/zij is de enige die aan dat deel van mijn lichaam mag komen :-)



Dus op zoek... eerst op internet, vervolgens in de meer upscale buurten van Cairo als Maadi en Mohandiseen, maar nee toch maar niet.
Toen het er naar uitzag dat ik met mijn halflange haren huiswaarts zou keren, toch nog een laatste poging in Zamalek. Na een terrasje in het zonneke, zijn we dan uiteindelijk in zo´n typisch Egyptische kapper binnengestapt. Je weet wel, een smalle zaak met twee kappersstoelen en verkleurde foto´s aan de muren. We werden onthaald door een breed glimlachende dikkerd, die ik even later met veel gebaren probeerde wijs te maken dat hij zijn tondeuse moest laten rusten en enkel zijn schaar mocht gebruiken. Uit de losse pols toverde deze Ahmed 15 minuten later een kapsel dat gerust de vergelijking met onze Aveda-vriend aankon.

Met veel thank you´s en een handdruk zijn we buitengegaan, met een tevreden klant, kapper en ... mijn mama :-)

maandag 1 maart 2010

6 maanden...


... getrouwd vandaag! Natuurlijk hadden we dan weer een reden om op (Libanees) restaurant te gaan; En of het lekker was. soms zeggen beelden meer dan woorden :-)