woensdag 30 maart 2011

culinaire hemel



Dat een indisch restaurantje tot onze grand cru ;-) favorieten behoort, weten velen onder jullie wel. Een plekje in het welgekende indisch toprestaurant van Caïro, genaamd "Reoucha & Kandahar", mag niet ontbreken. Vol grote verwachtingen maar eerst met de auto naar de drukke wijk "Mohandeseen" waar dit restaurant gevestigd is. Een gouden lift brengt ons naar dit paradijs vol geuren en kleuren. Mooie spiegels, gouden tafeltjes, oosterse borden,...we zijn al meteen in de stemming en bestellen een soepje. Een indische linzensoep en een currysoep met kokosnoot en appeltjes, de smaken zijn overtreffelijk. En als je nog extra smaak wenst, kan je gerust een paar lepeltjes van het koriandersausje in je soep doen. Of je kan de "garlic nan" in je soepje doppen. Samen met enkele speciale hapjes, waaronder ook gepekelde limoen, komt dit vloeibaar goud volledig tot zijn recht... Als hoofdgerecht neemt mijn ventje "lamb vindaloo" op basis van garam masala - en curry kruiden, kokosnoot azijn, chili's,...Ikzelf neem een gerecht met kip en indische kruiden, genaamd "murgh tikka"....beiden zijn onweerstaanbaar en zetten meteen onze kelen goed open. Als afsluiter een thee'ke waarbij de kardamom peulen geserveerd worden om op te kauwen. De ober zegt dat ze goed zijn voor de vertering, dus proberen we het. De indische keuken kunnen we maar op één manier omschrijven, ze is eindeloos, we hebben geen woorden om het te definiëren maar dat hoeft ook niet want het genieten neemt het roer over en woorden zijn er te weinig. Een hemels momentje op een fantastische verjaardag.

dinsdag 29 maart 2011

Gelukkige verjaardag lief schatteke !!!



Liefde is samen genieten van heerlijke momentjes en vandaag is wel een heel speciaal momentje want mijn prinsje is jarig ! Een lekker ontbijtje om de dag mee te starten en vanavond uit eten...een hele fijne verjaardag lief schatteke, mijn schitterende woestijnster !

zondag 27 maart 2011

in het paleis van Alibaba...



in het paleis van Alibaba waren vorige week 4 vrouwen aanwezig en 2 mannen...ze trokken op avontuur en beleefden onvergetelijke momenten. Hierboven een diavoorstelling met een paar leuke impressies ;-). Een bezoekje aan de Citadel, Al-Azhar, Caïro centrum, de plaatselijke speel-en dierentuin ;-),de Carrefour en nog vele meer. En als afsluiter een etentje in het heerlijke Sequoia restaurant aan de Nijl met libanese broodjes...bedankt voor deze gezellige en onvergetelijke momenten!

woensdag 23 maart 2011

onderweg...



De afgelopen dagen hebben we ons aan het avontuur gewaagd...een tocht via de busjes naar Caïro was alvast de moeite. De "couleur local", het uitzicht op de groene landbouwakkers in het Nijldal, de palmbomen...het is de speciale sfeer die je het beste ziet door "on the road" op verkenning te gaan. En dan even uitblazen in de zoo en het pretpark van de compound, variatie genoeg ;-)

zondag 20 maart 2011

groot en klein volk over de vloer

Een paar impressies van het bezoek van onze gasten hieronder ;-)


woensdag 16 maart 2011

Bezoek Maria, Nathalie, Vittorio & Gioia!

We hebben al een flinke portie zon besteld want morgenavond verwachten we bezoek, joepie ! We kijken ernaar uit ! Tot morgen allemaal !

maandag 14 maart 2011

basboussa 5 minuten...



Wel, het hoeft niet altijd uitgebreid "bakken" te zijn om iets speciaals te maken...dit gerechtje ineengeflanst met een all-in pakketje van de carrefour, strakjes eens proeven. Basboussa is een dessertje op basis van koskosnoot, het behoort tot de baklava dessertjes, mmmm...

zondag 13 maart 2011

exotisch...



Danku lief schatteke voor de lekkere sapjes iedere morgend en de exotische variaties, deze keer met een aardbei mmmm....

Party !



Zoals jullie allicht weten is het vrijdag en zaterdag steeds weekend in Egypte. Een goede reden om te gaan vieren. Het Duitse meisje Anne, had ons uitgenodigd voor een party in haar huis. In typische duitse klederdracht (lederhose & dirndl) verwelkomden ze hun gasten. Dat Duitsers van lekker goed eten en drinken houden, was ons meteen al duidelijk. Voor de liefhebbers was er een 10 tal liter bier om de meterslange chipolata en de andere diverse braadworsten op de barbecue door te spoelen.
Maar ook aan de wijnliefhebbers was er gedacht. Een heerlijk glaasje wijn en cava maakten er een feestelijke avond van. En gezien het naar "Egyptische normen" erg koud was buiten, mocht een echte duitse "schnaps" niet ontbreken want hier krijg je het meteen warm van ;-). Een verwarmende avond met veel expats en leuke ervaringen om nooit te vergeten !

Een potje verwennerij



Vorige week moest mijn ventje naar Dubai op business trip voor een paar dagjes. Aan het grote aanbod van de parfumeries van de airport, kon mijn schatteke niet weerstaan om me te verrassen. Dit prachtige potje "Chanel" staat nu mooi uitgestald in de badkamer. En iedere keer dat ik het zie, denk ik hoe charmant ik steeds in de watten gelegd word!

woensdag 9 maart 2011

coffee morning



Dat ik al vroeg uit de veren was, kan je wel zeggen. Want voor de coffee morning wou ik de microbus testen. De waker had me gisteren verteld dat er één om 8.30 uur zou zijn. In het engels had ik hem proberen duidelijk te maken dat ik deze nodig had, hij zij iets van "driver" en dan iets in het arabisch...waarop ik dacht, we zullen wel zien. Ik sta dus in badjas mijn haren te drogen en iets voor 8.00 uur deze morgend "toet toet toet,...". Oh nee,....ik zag een microbus staan aan onze voordeur met allemaal mensen in...maar ik was helemaal nog niet klaar;-)! Ik loop naar beneden in badjas en open de deur om teken te doen dat ik de bus nu nog niet nodig heb. Ik maak me klaar en ga tegen 8.30 uur naar de gate maar geen bus. Waarschijnlijk is dat die van 08.00 uur die iedereen oppikt in de compound en dan daarna ineens vertrekt. Dan maar een bus tegenhouden op de straat. De waker helpt me en al snel geraak ik tot aan de carrefour, daar stap ik over op een andere bus en rij naar de gigantisch grote shoppingmall: "the mall of arabia" waar ik nog even kon vertoeven. Daarna neem ik het laatste kleine stukje een taxi. Het kon natuurlijk veel korter, maar dan was ik veel te vroeg en de coffee morning start pas om 10.00 uur....

Ik kan je vertellen dat het een hele gezellige coffee morning was en de moeite om deze microbusjes te nemen;-). Ik heb met 2 hollandse dames gebabbeld. Allerlei lekkere hapjes stonden klaar op de tafel. Heb met dames van diverse culturen gebabbeld, van Peru, Mongolië, Pakistan...Bij terugkeer kunnen meerijden met één van hen tot Carrefour en dan nog even de microbus. Als dat niet "je plan trekken is ....;-)"

Microbus of exclusieve slee....



Gisteren namiddag met Anne afgesproken om een koffie te gaan drinken in de Dandy Mall. Met de microbus? Deze heeft vaste vertrekuren. Ik wandel richting "gate" om de minibus van de compound te pakken te krijgen. Aangezien ik de uren nog niet zo goed ken, ga ik op goede hoop. De bewaker vertelt me dat de eerst volgende bus om 14.00 uur in de compound komt ...en ik heb om 13.00 uur afgesproken. Maar geen probleem,in Egypte is er steeds een oplossing ! De bewaker zegt me dat er regelmatig inwoners zijn van de compound die richting carrefour rijden. De eerst volgende auto die buitenrijdt, rijdt richting downtown en ik mocht gerust een eindje meerijden. Zeker te betrouwen, trouwens ze wonen in onze compound en zo ben ik meteen aan het babbelen geslagen. Service eerste klas, voor de deur van Dandy Mall afgezet met deze blinkende jaguar. Als dat niet comfortabeler is dan de microbus ;-)! Daarna goed gelachen en iets kleins gegeten met Duits meisje. En de terugtocht....met een microbus natuurlijk ;-), gene van de compound want dat moet ik nog verder uitpluizen wanneer deze op haar tussenstops komt. Beetje bij beetje he en anders hopen dat die Jaguar nog eens een rondje geeft ;-).

zondag 6 maart 2011

Als een roosje geslapen...



Als een roosje geslapen...niet moeilijk als je weet dat mijn ventje ons bed vol met rozenblaadjes in de vorm van een hartje had gestrooid, wat schattig !

En deze morgend, zoals iedere morgend, een exotisch glaasje vers geperst appelsiensap geserveerd door mijn schatteke !

Mmmm, dat was weeral heerlijk!

zaterdag 5 maart 2011

In't nieuw

Mijn mooie prinses vandaag in het nieuw gestoken met een prachtig kleedje. En of ze gelukkig was :-)

vrijdag 4 maart 2011

Mori Sushi

Na een week hard werken hebben we ons gisteren beloond met een heerlijk etentje in de lokale sushi-tent. Met goeie moed binnengestapt bij Mori Sushi, met meerdere vestingen in Cairo... en Sao Paolo (inderdaad in Brazilië, vraag me niet waarom :-)).
Gezellig met lederen zeteltjes en een copieuze schotel met maar liefst 52 stuk heerlijk sushi´s! En nee, er schoot niets over, buiten wat garnering :-)



Bij het naar huis rijden nog even gestopt bij het tankstation, waar men ons bij het betalen vriendelijk begroette met een welgemeende "Welcome to Egypt" :-)
Rare jongens, die Egyptenaren :-)

donderdag 3 maart 2011

Sayet



Sayet is een Libanees gerecht op basis van "burglar" dit is een soort tarwe. Het is heerlijk om bij groentjes en vlees of vis op te dienen.

Voor 2 personen

Afbeelding 1
Versnipper 1 kop ajuintjes

Afbeelding 2
Zet 2 kopjes fijgesneden tomaatjes klaar, een beetje olijfolie en 1 kop bulgar = tarwe.

Afbeelding 3
Stoof de ajuintjes lichtjes gaar.

Afbeelding 4
Voeg de 2 kopjes tomaten toe en laat op een zacht vuurtje pruttelen voor een 5 - 10 tal minuutjes.

Afbeelding 5
Voeg de kop burglar toe en voeg 1 kopje water toe, roer goed en laat verder pruttelen tot de tarwe iets zachter is (let op niet te zacht, mag net iets harder dan gekookte rijst) en tot de tarwe de sappen van de tomaten en ajuinen heeft opgenomen

Afbeelding 6
Klaar !!!

libanees pitta brood




Voor 4 personen


Afbeelding 1
Voeg in een kom 3 kopen witte, niet zelfrijsende bloem en 1,5 tsp zout, 1 tsp suiker en mix goed. Maak een put in de bloem.

Ondertussen maken we de gist
neem 7 gram gist,1 tsp suiker en een halve kop warm water, roer even en laat 10 tot 15 minuten staan. De gist zal door de suiker geactiveerd worden en beginnen schuimen.

Afbeelding 2
Na 15 min. giet je de gist in de put van de bloem en begin zorgvuldig te mengen. Giet gelijkmatig 1 kop warm water bij het deegmengsel tot de deeg een mooi geheel wordt en alle ingredënten mooi verwerkt zijn met het gistmengsel

Afbeelding 3
Neem een nieuwe kom en doe op de bodem een goede scheut olie, doe de deegmengeling op de olie en draai om zodanig dat aan alle kanten van de deeg olie is. Zo zal de deeg niet vastklitten aan de kom en één mooi geheel blijven. Doe over de kom een doorschijnende folie en dek dan nog eens af met een handdoek. Zet op een warme plaats en laat voor 3 uur rijzen.

Na de 3 uur...

Afbeelding 4
Strooi bloem op je werkvlak en kneed de deeg nogmaals voor 10 minuten. Zorg ervoor dat er ook bloem op je handen is en dat de deeg niet blijft plakken aan het werkvlak of je handen. Neem af en toe wat bloem bij of strooi wat bij op het werkvlak. Na het kneden, maak je allemaal kleine deegbolletjes en laat de deeg nog voor 10 minuten rusten met handdoek erover.

Afbeelding 5
Na 10 minuten duw je de bolletjes plat en strooi wat deeg aan weerskanten en rol over ieder pittabroodje nog eens met een deegroller. De broodjes moeten heel dun uitgerold worden (als je deegrol hebt). Zoniet, laat je ze wat dikker maar zet ze dan iets langer in de oven nadien.

Bestrooi je bakplaat met bloem en leg de broodjes erop. Steek ze in een voorverwarmde over van 230 graden en laat ze 3 tot 4 minuutjes bakken aan elke kant. Ze mogen nog wit zien, dat maakt de broodjes zo mals. Maar let wel op dat de deeg gaar is, dus prik er even in.

Afbeelding 6
Je kan deze broodjes, na afkoeling in een plastieken zak steken en dan bewaren ze heel goed in de vriezer. Succes!

Ma'amoul koekjes



Deze heerlijke koekjes worden vaak gegeten op religieuze gelegenheden in het Midden-Oosten. Ze kunnen gevuld worden met noten, dadels of met beiden. Bij dit recept zijn ze gemaakt met een walnotenvulling.

Voor een groot bord koekjes:

Afbeelding 1
Doe in een grote kom 2 koppen "all purpose" witte bloem en 1 kop semolina bloem (deze bloem is ruwer) en zorgt voor de lekkere zanderige smaak van de koekjes, 1 tsp bakpoeder en mix goed.

Afbeelding 2
Voeg daarna de boter toe (2 stukken boter van een 2,5 cm dik), voeg 1/4 van een kopje melk toe en een tsp oranje bloessem water. Kneed de deeg goed.

We gaan even over naar afbeelding 5 voor de vulling
Ondertussen blend je de walnoten (1 kopje walnoten gemixt)en voeg 1/4 van een kop suiker toe, 1/4 van tsp kaneel en 1 tsp oranje bloessem water. Je kan hierbij nog geblendde dadels voegen, dan heb je een dadel-notenmengeling in je koekje.

Afbeelding 3 en 4
Maak van de deeg kleine bolletjes (kleiner dan golfballetjes) en duw in het bolletje een putje. Daarin schep je de notenvulling. Doe het bolletje weer dicht met een beetje olie. Duw de bolletjes wat aan zodat ze de vorm krijgen van een halve walnoot. Aan de bovenkant mogen ze een beetje bollen en aan de onderkant zijn ze plat). Zet de koekjes op een ovenschaal, strooi er wat bloem op uit, dan kleven koekjes niet aan de schaal. Laat deze in een voorverwarmde oven van 230 graden een 20 minuutjes bakken, de koekjes mogen zeker niet heel bruin zien maar eerder wit -lichtjes bruin anders is de zachte structuur weg van de "typisch arabische gebakjes".

Afbeelding 6
Als de koekjes helemaal afgekoeld zijn, strooi je met een zeefje er poedersuiker overheen....

Smakelijk !!!

woensdag 2 maart 2011

Optreden onder de sterren

In plaats van gekluisterd te zitten voor televisie, gaan we gewoonlijk na het avondeten een ommetje maken langs een van de meren in de compound.
Zalig... die rust en stilte, enkel doorbroken door een fantastisch orkest van onze glibberige vriendjes ;-)
Daar de natuurfreak in ons bovenkwam, kan je hieronder in het videoke meeluisteren... de prachtige sterrenhemel boven ons hoofd moet je er wel zelf bijdenken :-)

dinsdag 1 maart 2011

Koning der kruiden



Deze morgend gestart met een "kardamom koffie". Zoals u kan zien op de foto, zijn het gewone koffiebonen en kardemom pitjes. Deze worden fijngemalen in een koffiemaler zodat de kardemom smaak zich vermengt met de koffiebonen en dan drinken maar....opgelet dit is een zeer speciale smaak, wij doen er wat suiker bij. Dit mengsel ;-) heeft een warme fruitige, kruidige en pittige smaak. Bovendien is kardamom helend bij keelpijn en versterkt het afweersysteem. Het wordt vaak in curry's gebruikt en in specerijen zoals speculoos en desserts alsook toegevoegd aan warme wijn....
En overtuigd? Proberen maar !