woensdag 20 oktober 2010

Eggplant fatteh

Onderstaand recept is een gerecht dat ik heb leren maken in de cursus Libanees koken. Het is heerlijk en daarom leg ik aan de hand van deze smakelijke foto's aan jullie uit. Het is een recept voor 2 personen.

Benodigdheden:

-500 gram kleine aubergines
-250 gram gehakt
-2 tbs pijnboompitten
-1/2 tsp zout
-een snuifje peper
-gemixte kruiden (kan je in een potje bij kruidenafdeling kopen, als je dit niet hebt, niet erg)
-kaneel
-olie of boter om de aubergines te frituren
-plat rond brood, ook wel "nan" genoemd, 6 kleine broodjes
-600 gram gepelde tomaten
-1 tbs tomatenpuree (niet noodzakelijk)
-1 kleine ajuin
-1 tbs "grenadine molasses", is een granaatappelsaus, geeft smaak, zit in een gelijkaardig flesje als balsamico azijn. (niet noodzakelijk, kan ook zonder)
-2 grote glazen yoghurt
-2 stukken look


stap 1:
-Snij het kopje van de aubergine eraf (niet langs de kant van de stengel, is exotischer als je dat eraan laat.
-Hol de aubergines uit. Om dit goed te doen moet je aan de buitenkant van de aubergine goed tegenduwen anders zit je onmiddellijk door de aubergine. Haal bijna alle vruchtvlees eruit en schraap langs de kanten zodat je enkel nog maar dun omhulsel aubergine hebt. (de binnenkant is immers bitter en moet eruit om de aubergine te vullen)


Stap 2:
-Bak de helft van de pijnboompitten of noten in een hete pan, gedurende een heel korte tijd zodat ze een lichtbruine kleur hebben.
-Bak de versnipperde ajuin tot hij glazig is en voeg het gehakt en de kruiden toe (een snuifje kaneel, peper en gemixte kruiden en wat zout). Laat voor een 7 tal minuutjes verder bakken en zet van het vuur.
-Voeg de pijnboompitten aan het gehaktmengsel toe (laat ze eerst uitlekken op een stuk keukenpapier)
-Vul de aubergines met het gehaktmengsel
-Leg de gevulde aubergines in een hete pan en fituur ze gedurende enkele minuten.


Stap 3:
-Leg de gepelde en volledig gemixte tomaten in de bodem van een pot en schik de gefrituurde aubergines boven de tomatensaus. Laat voor 20 tot 30 minuutjes sudderen en voeg een snuifje zout toe.
-Pers de 2 knoflookteentjes en meng met de 2 grote glazen yoghurt en voeg een beetje zout toe.
-Zet de "nan" broodjes in de oven. Maar besprenkel ze eerst een beetje met olie langs twee kanten. Zo worden ze mooi bruin. Ze moeten hard worden.
-Neem een grote schotel en versnipper 4 harde broodjes die vanuit de oven komen over de bodem.
-Giet de tomatensaus erover heen en nadien leg je er ook de aubergines op
-Verdeel de yoghurtmengeling overheen de aubergines.
-Versnipper de andere 2 broodjes over de yoghurt en strooi de andere helft van de pijnboompitjes erover heen.
-Versier met een paar takjes peterselie.


...en dit is het resultaat! Het gerecht kan de dag voorheen volledig gemaakt worden en hoeft dan enkel de dag nadien opgewarmd te worden in de oven. Smakelijk !

donderdag 14 oktober 2010

Coffee morning oktober


Aangezien er tijdens de zomerperiode geen coffee mornings waren gezien er velen op vakantie zijn, was het meteen de kans om nog eens naar deze gezellige bijeenkomst van verschillende culturen te gaan. Een dame van Chili, Marokko, Duitsland, Ierland, Finland, ... en zelfs iemand van Nederland. Genoeg stof tot tetteren zoals wij dames dat kunnen en af en toe eens pauzeren natuurlijk voor de lekkere hapjes ;-)

dinsdag 12 oktober 2010

Libanees koken, de finishing touch





Dat het de moeite was om mijn geboekte taxi die een uur later kwam opdagen,te laten staan en het openbaar vervoer van de microbussen te wagen, kan ik niet ontkennen.
Dit vraagt om meer details want Rami onze lesgeefster ontsluiert alle geheimen van de libanese keuken van duizend en één nachten...

Links vanboven ziet u het gerecht "eggplant fatteh", het bestaat een basislaag van gegrilde aubergines op een bedje van tomatensaus waarvan de binnenkant is uitgehold en gevuld is met een kruidige vleesmengeling, daarboven een laagje yoghurt met look vermengd en daarboven stukjes gegrild brood en pijnboompitjes. Een heerlijk maar wel goed vullend ovengerecht.

Rechts bovenaan, een "aubergine salad" gemaakt op basis van het vruchtvlees van een gegrilde aubergine, gemengd met fijne tomaatjes , peterselie, look, ajuin, limoen en versierd met granaatappel. Dit gerecht wordt gegeten als voorgerecht met gegrild pittabrood.

Daaronder de "fattoush salad", een frisse salade met komkommer, sla, tomaatjes, radijsjes, paprika, gegrilde stukjes pittabrood en op smaak gebracht met limoen, look, balsamico, paprikapoeder, peterselie, munt, pijpajuin en gekruid met "sumac", een kruid gekend in de arabische keuken dat een zure toets geeft aan vegetarische gerechten en vleesgerechten.

In de tweede kader kan je links bovenaan zien hoe Rami het bladerdeeg, stuk voor stuk inwrijft met een mengsel van olie en boter voor het bereiden van de enige echte "baklawa" waarvan er verschillende variaties bestaan. De verschillende lagen worden dan over elkaar gelegd en in vierkantjes gesneden waar de dame de opgestijfde deegvulling op basis van maïsbloem, melk, suiker, room, rozenwater en oranjebloesem inlegt en vervolgens deze dichtvouwt en overgiet met een syroop op basis van limoen, suiker en rozenwater. Nu nog in de oven en ... klaar. Je kan er nog nootjes overstrooien als afwerking.

Links vanonder, voor de bereiding van de "meat pies" versiert de dame een zelfgemaakte deeg op basis van bloem en yoghurt met een vleesmegeling van gehakt gemixt met een saus van sesamzaadjes (tahini saus), kaneel, yoghurt, azijn, tomaatjes, pijnboompitten en gemengde kruiden.

Als dit nog geen keuken van duizend en één kruiden is...

zaterdag 9 oktober 2010

Sharm El Sheikh

6th of October is niet enkel de naam van de voorstad van Cairo waar we wonen, maar is eveneens de "Armed Forces Day" (eigenlijk wordt hier dan de overwinning tegen de Joden gevierd na de Yom Kipoer-oorlog van de jaren 70).
Die dag viel op een woensdag, donderdag was brugdag. Een mooi, lang verlengd weekend dus: wij naar Sharm el Sheikh, aan de Rode Zee. Plat toerisme in een all-inclusive resort.



Het was niet de eerste keer dat we hier terecht waren gekomen, de laatste keer een zestal jaar geleden met een charter vanuit België. En ook na ons verblijf in Hurghada wisten we waaraan we ons konden verwachten.
Toch was het weer wat schrikken: van het relatief conservatieve Cairo naar alles-kan/mag/moet-cultuur van de Rode Zee badplaatsen.
De Rode Zee mag je gerust letterlijk nemen, met een overwegend Russische toeristenmassa. Je kan je eraan ergeren of... er ook gewoon mee lachen en van genieten :-)




Goeie manieren, alsook hun kleren hebben de meeste thuis gelaten. (voor de mannen: die kleren thuislaten geldt ook voor de oudere, vooral corpulente Russische dames :-) )
De man van het hotel die om 7 uur het deurtje van het restaurant opendeed, moest iedere avond ijlings wegduiken voor het Russisch geweld (diezelfde dames, inderdaad). Al moeten we wel toegeven dat we er ook al om 7 uur stonden aan te schuiven, haha :-) Ook moeten we onze medeplichtigheid bekennen aan de daaropvolgende plunderingen van het buffet :-)

Al blijft de Rode Zee op het puntje van Sinaï toch wel prachtig met zijn groen-blauwe kleur en schitterende vissen. En 's nachts kan je even de woestijn inrijden en de prachtigste sterrenhemel zien! De trip ernaar toe is eveneens de moeite waard: 400 kilometers door de woestijn, langs de westkust van Sinaï tot aan de tunnel onder het Suezkanaal.



Op de terugweg waren we ons volgend verlengd weekend in November al aan het plannen :-)

dinsdag 5 oktober 2010

uurwisseling

Nee, we houden niet de zot met jullie. Sinds voorbije weekend is het uur terug gelijk gezet met het Belgisch uur.

Libanees koken, vervolg

Gisteren deel 2 van het Libanese koken… Een mengeling van aroma’s die me doen denken aan een verrassend diner op een zwoele zomeravond. Het welgekende gerecht “Kibbeh” op basis van vlees met kruiden, noten en tarwe is vrij complex om te maken maar heerlijk om te proeven. Het kan zowel in de oven gegrild worden maar ook gefrituurd worden in de vorm van een oliebol. Natuurlijk hoort bij een vleesgerecht ook een libanees stoofpotje…de “Dolma banzinjan, kousa and Warak”. Het zijn gestoofde aubergines, courgetten en wijnbladen, gevuld met een mengeling van rijst, limoen, tomaten, kikkererwten, munt, ajuin en kruiden.

Andere gerechtjes zoals “hummos” (een appetizer op basis van doperwtjes) en shish tawook (gemarineerde kip),ook gekend in de egyptische keuken, maar ietsje anders.

En dan maar ineens over naar het libanees dessertje, de “Muhallabiyeh”, gelijkend op een flan met pistache nootjes erop. Voor diegenen die het iets lichter willen, een komkommer en een yoghurt salade met munt en look.