 
donderdag 23 december 2010
kopje koffie
Vandaag een koffiekletsje met Anne, Duits meisje die ik tijdens de coffee morning heb leren kennen. Strakjes verder ons valiezen inpakken voor ons vertrek naar België morgen, joepie!
Glazen Piramide
Tijdens mijn uitstap gisteren naar de fitness in het industriepark "Smart Village" waar mijn ventje werkt, zijn we 's middags tijdens de pauze afgesproken. Het is er immers heel gezellig om te wandelen maar ook om te eten ;-). Hier volgen enkele sfeerbeeldjes...
zondag 19 december 2010
Goed gemutst !
visje gevangen
|  | 
Allicht is jullie het spreekwoord bekend: "ijs en vis, moet je nemen als het er is"...het betekent..."als er zich een goede kans voordoet, moet je deze ook aanpakken." Toen we in de visafdeling van Carrefour deze tonijn zagen liggen, zagen we dit als een heel goede kans ;-) want dit is onze lievelingsvis !
Een zee van mogelijkheden met zo een kanjer van een tonijn,...Wij hebben besloten om hem zorgvuldig in stukken te hakken. Zo kunnen we er meerdere keren van eten !
woensdag 15 december 2010
vrouwen op stap ;-)
Deze morgend heeft Anne, een Duits meisje wie ik heb leren kennen op de coffee morning me opgepikt met de auto en zijn we naar de Shopping Mall van Carrefour gegaan. De compound waar ze woont is immers vlakbij de onze. Eerst een lekker koffietje gedronken in de Cilantro koffiebar en dan gezellig babbelen en wat winkeltjes aflopen ;-). Een fantastisch leuke dag vol plezier! Daarna nog ietske gaan drinken bij haar thuis. Dit gaan we zeker nog doen !
|  | 
zondag 12 december 2010
zaterdag 11 december 2010
Speciaal weertje
Een feestje !

Gisteren hebben we gezellig onze 8 jaar en 7 maanden dat we samen zijn, gevierd op het terrasje van restaurant Il Cavallino. Het is eigenlijk een ontdekking die we vorige maand gedaan hebben met tante Juliette en het ligt net buiten de compound met gezellige rieten tafeltjes en gekleurde avondverlichting.
Juist zoals vorige keer hadden we de mixed grill genomen, een enorme portie zoals je op de foto kan zien: dit is slechts voor 1 persoon :-)
Als beloning prijkt het restaurant nu ook in onze prestigieuze top 10 lijst van restaurants.
donderdag 9 december 2010
wandelingetje
Wat is er heerlijker dan een wandelingetje te maken in de december zon. Vandaag samen met Yana, meisje dat ik van de coffee morning heb leren kennen en die in dezelfde compound woont, een mooie ochtendwandeling gemaakt.
Coffee morning bij ons thuis
De maandelijkse expat coffee morning, ging deze maand bij ons door. En ja, er werd ook een stukje nederlands gesproken! Vrolijke gezichten, zotte verhalen over Egypte, veel gelach en veel lekkers (pannekoeken, brownies, cake, croissants, zelfs wijn ;-),...) zorgden voor een prachtige dag.
zondag 5 december 2010
Shark el Sheikh

Vandaag gelezen op Teletekst...
In Egypte is een Duitse toeriste gedood door een haai nadat ze was gaan snorkelen in de Rode Zee, een van de meest populaire plaatsen voor duikers.
Afgelopen week waren al 4 mensen gewond geraakt na de aanval van een haai. De Egyptische autoriteiten hadden daarom de jacht geopend en hadden twee dieren gevangen. Donderdag werd de zee opnieuw veilig verklaard.
De vrouw zou armen en benen hebben verloren tijdens de aanval. Volgens de
reddingswerkers overleed ze meteen daarna. De zee rond de populaire badplaats Sharm el-Sheikh is opnieuw gesloten voor duikers.
Ga toch eens nadenken de volgende keer als we er nog eens gaan zwemmen.
Byblos - Libanon
Vanuit onze Citytrip naar Beiroet, zijn we met de bus naar Byblos gegaan. Een oud charmant haventje ten noorden van Beiroet met archeologische gebouwen...Een relaxe sfeer om na een chaotisch busritje volledig tot rust te komen ;-)
zaterdag 4 december 2010
Parijs van het Midden-Oosten
Hallo! Juist terug van een prachtige - en gastronomische - trip naar Beirut. 
Bij onze verhuis naar Egypte stond een bezoekje aan deze prachtige stad al een tijdje op ons verlanglijstje.
Vooral de échte Libanese keuken wilden we wel eens uitproberen :-) en die heeft ons geenszins ontgoocheld.
Het begon al ´s morgens met ontbijt op een zonnig terrasje (sorry... ;-)) bij een Franse bakkerij. Locale hummos, baba ganousj, vers gebakken broodjes... en dé ontdekking: Ouzi - een met lamsvlees, rijst en pijnboompitten gevuld broodje. Mjaaaaaaaaaaaaam! :-)
En ja, het was veilig. Men is alles aan het heropbouwen aan een strak tempo om weer de positie in te nemen van voor de burgeroorlog... die van Parijs van het Midden-Oosten. Aan de fotootjes te zien zijn ze op de goeie weg:
Bij onze verhuis naar Egypte stond een bezoekje aan deze prachtige stad al een tijdje op ons verlanglijstje.
Vooral de échte Libanese keuken wilden we wel eens uitproberen :-) en die heeft ons geenszins ontgoocheld.
Het begon al ´s morgens met ontbijt op een zonnig terrasje (sorry... ;-)) bij een Franse bakkerij. Locale hummos, baba ganousj, vers gebakken broodjes... en dé ontdekking: Ouzi - een met lamsvlees, rijst en pijnboompitten gevuld broodje. Mjaaaaaaaaaaaaam! :-)
En ja, het was veilig. Men is alles aan het heropbouwen aan een strak tempo om weer de positie in te nemen van voor de burgeroorlog... die van Parijs van het Midden-Oosten. Aan de fotootjes te zien zijn ze op de goeie weg:
dinsdag 30 november 2010
Beiroet
dinsdag 23 november 2010
op avontuur in Egypte met onze gasten
Een tipje van de sluier van onze bezigheden in het verre Egypte met onze gasten...
donderdag 18 november 2010
Bezoek Maria en tante Juliette
zaterdag 13 november 2010
vrijdag 12 november 2010
bezoek
Vandaag hebben we onze twee heren, mijn broer en mijn neef terug afgezet aan de vlieghaven na een heerlijk ontspannende week vol Egyptische cultuur en veel gelach...foto's volgen natuurlijk nog ;-)!
zaterdag 6 november 2010
Enkele foto's
Met de nodige vertraging, kan je nu ook een selectie - nog altijd 260 foto's :-) - vinden van onze vakantie in "Upper Egypt". We hebben een link toegevoegd rechts, onder "Ons Fotoalbum".
Het hoogtepunt was een 4-daagse cruise op Lake Nasser vanaf Aswan, met een aankomst in prachtige Abu Simbel.
Het hoogtepunt was een 4-daagse cruise op Lake Nasser vanaf Aswan, met een aankomst in prachtige Abu Simbel.
dinsdag 2 november 2010
Terug Thuis :-(
Hallo! juist terug thuis van een vakantie in... Egypte.
Hier al een selectie van enkele leuke foto's. Later meer natuurlijk :-)
Hier al een selectie van enkele leuke foto's. Later meer natuurlijk :-)
woensdag 20 oktober 2010
Eggplant fatteh
Onderstaand recept is een gerecht dat ik heb leren maken in de cursus Libanees koken. Het is heerlijk en daarom leg ik aan de hand van deze smakelijke foto's aan jullie uit. Het is een recept voor 2 personen.
Benodigdheden:
-500 gram kleine aubergines
-250 gram gehakt
-2 tbs pijnboompitten
-1/2 tsp zout
-een snuifje peper
-gemixte kruiden (kan je in een potje bij kruidenafdeling kopen, als je dit niet hebt, niet erg)
-kaneel
-olie of boter om de aubergines te frituren
-plat rond brood, ook wel "nan" genoemd, 6 kleine broodjes
-600 gram gepelde tomaten
-1 tbs tomatenpuree (niet noodzakelijk)
-1 kleine ajuin
-1 tbs "grenadine molasses", is een granaatappelsaus, geeft smaak, zit in een gelijkaardig flesje als balsamico azijn. (niet noodzakelijk, kan ook zonder)
-2 grote glazen yoghurt
-2 stukken look
stap 1:
-Snij het kopje van de aubergine eraf (niet langs de kant van de stengel, is exotischer als je dat eraan laat.
-Hol de aubergines uit. Om dit goed te doen moet je aan de buitenkant van de aubergine goed tegenduwen anders zit je onmiddellijk door de aubergine. Haal bijna alle vruchtvlees eruit en schraap langs de kanten zodat je enkel nog maar dun omhulsel aubergine hebt. (de binnenkant is immers bitter en moet eruit om de aubergine te vullen)
Stap 2:
-Bak de helft van de pijnboompitten of noten in een hete pan, gedurende een heel korte tijd zodat ze een lichtbruine kleur hebben.
-Bak de versnipperde ajuin tot hij glazig is en voeg het gehakt en de kruiden toe (een snuifje kaneel, peper en gemixte kruiden en wat zout). Laat voor een 7 tal minuutjes verder bakken en zet van het vuur.
-Voeg de pijnboompitten aan het gehaktmengsel toe (laat ze eerst uitlekken op een stuk keukenpapier)
-Vul de aubergines met het gehaktmengsel
-Leg de gevulde aubergines in een hete pan en fituur ze gedurende enkele minuten.
Stap 3:
-Leg de gepelde en volledig gemixte tomaten in de bodem van een pot en schik de gefrituurde aubergines boven de tomatensaus. Laat voor 20 tot 30 minuutjes sudderen en voeg een snuifje zout toe.
-Pers de 2 knoflookteentjes en meng met de 2 grote glazen yoghurt en voeg een beetje zout toe.
-Zet de "nan" broodjes in de oven. Maar besprenkel ze eerst een beetje met olie langs twee kanten. Zo worden ze mooi bruin. Ze moeten hard worden.
-Neem een grote schotel en versnipper 4 harde broodjes die vanuit de oven komen over de bodem.
-Giet de tomatensaus erover heen en nadien leg je er ook de aubergines op
-Verdeel de yoghurtmengeling overheen de aubergines.
-Versnipper de andere 2 broodjes over de yoghurt en strooi de andere helft van de pijnboompitjes erover heen.
-Versier met een paar takjes peterselie.
...en dit is het resultaat! Het gerecht kan de dag voorheen volledig gemaakt worden en hoeft dan enkel de dag nadien opgewarmd te worden in de oven. Smakelijk !
Benodigdheden:
-500 gram kleine aubergines
-250 gram gehakt
-2 tbs pijnboompitten
-1/2 tsp zout
-een snuifje peper
-gemixte kruiden (kan je in een potje bij kruidenafdeling kopen, als je dit niet hebt, niet erg)
-kaneel
-olie of boter om de aubergines te frituren
-plat rond brood, ook wel "nan" genoemd, 6 kleine broodjes
-600 gram gepelde tomaten
-1 tbs tomatenpuree (niet noodzakelijk)
-1 kleine ajuin
-1 tbs "grenadine molasses", is een granaatappelsaus, geeft smaak, zit in een gelijkaardig flesje als balsamico azijn. (niet noodzakelijk, kan ook zonder)
-2 grote glazen yoghurt
-2 stukken look
|  | 
stap 1:
-Snij het kopje van de aubergine eraf (niet langs de kant van de stengel, is exotischer als je dat eraan laat.
-Hol de aubergines uit. Om dit goed te doen moet je aan de buitenkant van de aubergine goed tegenduwen anders zit je onmiddellijk door de aubergine. Haal bijna alle vruchtvlees eruit en schraap langs de kanten zodat je enkel nog maar dun omhulsel aubergine hebt. (de binnenkant is immers bitter en moet eruit om de aubergine te vullen)
|  | 
Stap 2:
-Bak de helft van de pijnboompitten of noten in een hete pan, gedurende een heel korte tijd zodat ze een lichtbruine kleur hebben.
-Bak de versnipperde ajuin tot hij glazig is en voeg het gehakt en de kruiden toe (een snuifje kaneel, peper en gemixte kruiden en wat zout). Laat voor een 7 tal minuutjes verder bakken en zet van het vuur.
-Voeg de pijnboompitten aan het gehaktmengsel toe (laat ze eerst uitlekken op een stuk keukenpapier)
-Vul de aubergines met het gehaktmengsel
-Leg de gevulde aubergines in een hete pan en fituur ze gedurende enkele minuten.
|  | 
Stap 3:
-Leg de gepelde en volledig gemixte tomaten in de bodem van een pot en schik de gefrituurde aubergines boven de tomatensaus. Laat voor 20 tot 30 minuutjes sudderen en voeg een snuifje zout toe.
-Pers de 2 knoflookteentjes en meng met de 2 grote glazen yoghurt en voeg een beetje zout toe.
-Zet de "nan" broodjes in de oven. Maar besprenkel ze eerst een beetje met olie langs twee kanten. Zo worden ze mooi bruin. Ze moeten hard worden.
-Neem een grote schotel en versnipper 4 harde broodjes die vanuit de oven komen over de bodem.
-Giet de tomatensaus erover heen en nadien leg je er ook de aubergines op
-Verdeel de yoghurtmengeling overheen de aubergines.
-Versnipper de andere 2 broodjes over de yoghurt en strooi de andere helft van de pijnboompitjes erover heen.
-Versier met een paar takjes peterselie.
|  | 
...en dit is het resultaat! Het gerecht kan de dag voorheen volledig gemaakt worden en hoeft dan enkel de dag nadien opgewarmd te worden in de oven. Smakelijk !
donderdag 14 oktober 2010
Coffee morning oktober
|  | 
Aangezien er tijdens de zomerperiode geen coffee mornings waren gezien er velen op vakantie zijn, was het meteen de kans om nog eens naar deze gezellige bijeenkomst van verschillende culturen te gaan. Een dame van Chili, Marokko, Duitsland, Ierland, Finland, ... en zelfs iemand van Nederland. Genoeg stof tot tetteren zoals wij dames dat kunnen en af en toe eens pauzeren natuurlijk voor de lekkere hapjes ;-)
dinsdag 12 oktober 2010
Libanees koken, de finishing touch
|  | 
|  | 
Dat het de moeite was om mijn geboekte taxi die een uur later kwam opdagen,te laten staan en het openbaar vervoer van de microbussen te wagen, kan ik niet ontkennen.
Dit vraagt om meer details want Rami onze lesgeefster ontsluiert alle geheimen van de libanese keuken van duizend en één nachten...
Links vanboven ziet u het gerecht "eggplant fatteh", het bestaat een basislaag van gegrilde aubergines op een bedje van tomatensaus waarvan de binnenkant is uitgehold en gevuld is met een kruidige vleesmengeling, daarboven een laagje yoghurt met look vermengd en daarboven stukjes gegrild brood en pijnboompitjes. Een heerlijk maar wel goed vullend ovengerecht.
Rechts bovenaan, een "aubergine salad" gemaakt op basis van het vruchtvlees van een gegrilde aubergine, gemengd met fijne tomaatjes , peterselie, look, ajuin, limoen en versierd met granaatappel. Dit gerecht wordt gegeten als voorgerecht met gegrild pittabrood.
Daaronder de "fattoush salad", een frisse salade met komkommer, sla, tomaatjes, radijsjes, paprika, gegrilde stukjes pittabrood en op smaak gebracht met limoen, look, balsamico, paprikapoeder, peterselie, munt, pijpajuin en gekruid met "sumac", een kruid gekend in de arabische keuken dat een zure toets geeft aan vegetarische gerechten en vleesgerechten.
In de tweede kader kan je links bovenaan zien hoe Rami het bladerdeeg, stuk voor stuk inwrijft met een mengsel van olie en boter voor het bereiden van de enige echte "baklawa" waarvan er verschillende variaties bestaan. De verschillende lagen worden dan over elkaar gelegd en in vierkantjes gesneden waar de dame de opgestijfde deegvulling op basis van maïsbloem, melk, suiker, room, rozenwater en oranjebloesem inlegt en vervolgens deze dichtvouwt en overgiet met een syroop op basis van limoen, suiker en rozenwater. Nu nog in de oven en ... klaar. Je kan er nog nootjes overstrooien als afwerking.
Links vanonder, voor de bereiding van de "meat pies" versiert de dame een zelfgemaakte deeg op basis van bloem en yoghurt met een vleesmegeling van gehakt gemixt met een saus van sesamzaadjes (tahini saus), kaneel, yoghurt, azijn, tomaatjes, pijnboompitten en gemengde kruiden.
Als dit nog geen keuken van duizend en één kruiden is...
zaterdag 9 oktober 2010
Sharm El Sheikh
6th of October is niet enkel de naam van de voorstad van Cairo waar we wonen, maar is eveneens de "Armed Forces Day" (eigenlijk wordt hier dan de overwinning tegen de Joden gevierd na de Yom Kipoer-oorlog van de jaren 70).
Die dag viel op een woensdag, donderdag was brugdag. Een mooi, lang verlengd weekend dus: wij naar Sharm el Sheikh, aan de Rode Zee. Plat toerisme in een all-inclusive resort.
Het was niet de eerste keer dat we hier terecht waren gekomen, de laatste keer een zestal jaar geleden met een charter vanuit België. En ook na ons verblijf in Hurghada wisten we waaraan we ons konden verwachten.
Toch was het weer wat schrikken: van het relatief conservatieve Cairo naar alles-kan/mag/moet-cultuur van de Rode Zee badplaatsen.
De Rode Zee mag je gerust letterlijk nemen, met een overwegend Russische toeristenmassa. Je kan je eraan ergeren of... er ook gewoon mee lachen en van genieten :-)
Goeie manieren, alsook hun kleren hebben de meeste thuis gelaten. (voor de mannen: die kleren thuislaten geldt ook voor de oudere, vooral corpulente Russische dames :-) )
De man van het hotel die om 7 uur het deurtje van het restaurant opendeed, moest iedere avond ijlings wegduiken voor het Russisch geweld (diezelfde dames, inderdaad). Al moeten we wel toegeven dat we er ook al om 7 uur stonden aan te schuiven, haha :-) Ook moeten we onze medeplichtigheid bekennen aan de daaropvolgende plunderingen van het buffet :-)
Al blijft de Rode Zee op het puntje van Sinaï toch wel prachtig met zijn groen-blauwe kleur en schitterende vissen. En 's nachts kan je even de woestijn inrijden en de prachtigste sterrenhemel zien! De trip ernaar toe is eveneens de moeite waard: 400 kilometers door de woestijn, langs de westkust van Sinaï tot aan de tunnel onder het Suezkanaal.
Op de terugweg waren we ons volgend verlengd weekend in November al aan het plannen :-)
Die dag viel op een woensdag, donderdag was brugdag. Een mooi, lang verlengd weekend dus: wij naar Sharm el Sheikh, aan de Rode Zee. Plat toerisme in een all-inclusive resort.
Het was niet de eerste keer dat we hier terecht waren gekomen, de laatste keer een zestal jaar geleden met een charter vanuit België. En ook na ons verblijf in Hurghada wisten we waaraan we ons konden verwachten.
Toch was het weer wat schrikken: van het relatief conservatieve Cairo naar alles-kan/mag/moet-cultuur van de Rode Zee badplaatsen.
De Rode Zee mag je gerust letterlijk nemen, met een overwegend Russische toeristenmassa. Je kan je eraan ergeren of... er ook gewoon mee lachen en van genieten :-)
|  | 
Goeie manieren, alsook hun kleren hebben de meeste thuis gelaten. (voor de mannen: die kleren thuislaten geldt ook voor de oudere, vooral corpulente Russische dames :-) )
De man van het hotel die om 7 uur het deurtje van het restaurant opendeed, moest iedere avond ijlings wegduiken voor het Russisch geweld (diezelfde dames, inderdaad). Al moeten we wel toegeven dat we er ook al om 7 uur stonden aan te schuiven, haha :-) Ook moeten we onze medeplichtigheid bekennen aan de daaropvolgende plunderingen van het buffet :-)
Al blijft de Rode Zee op het puntje van Sinaï toch wel prachtig met zijn groen-blauwe kleur en schitterende vissen. En 's nachts kan je even de woestijn inrijden en de prachtigste sterrenhemel zien! De trip ernaar toe is eveneens de moeite waard: 400 kilometers door de woestijn, langs de westkust van Sinaï tot aan de tunnel onder het Suezkanaal.
|  | 
Op de terugweg waren we ons volgend verlengd weekend in November al aan het plannen :-)
dinsdag 5 oktober 2010
uurwisseling
Nee, we houden niet de zot met jullie. Sinds voorbije weekend is het uur terug gelijk gezet met het Belgisch uur.
Libanees koken, vervolg
Gisteren deel 2 van het Libanese koken… Een mengeling van aroma’s die me doen denken aan een verrassend diner op een zwoele zomeravond. Het welgekende gerecht “Kibbeh” op basis van vlees met kruiden, noten en tarwe is vrij complex om te maken maar heerlijk om te proeven. Het kan zowel in de oven gegrild worden maar ook gefrituurd worden in de vorm van een oliebol. Natuurlijk hoort bij een vleesgerecht ook een libanees stoofpotje…de “Dolma banzinjan, kousa and Warak”. Het zijn gestoofde aubergines, courgetten en wijnbladen, gevuld met een mengeling van rijst, limoen, tomaten, kikkererwten, munt, ajuin en kruiden. 
Andere gerechtjes zoals “hummos” (een appetizer op basis van doperwtjes) en shish tawook (gemarineerde kip),ook gekend in de egyptische keuken, maar ietsje anders.
En dan maar ineens over naar het libanees dessertje, de “Muhallabiyeh”, gelijkend op een flan met pistache nootjes erop. Voor diegenen die het iets lichter willen, een komkommer en een yoghurt salade met munt en look.
Andere gerechtjes zoals “hummos” (een appetizer op basis van doperwtjes) en shish tawook (gemarineerde kip),ook gekend in de egyptische keuken, maar ietsje anders.
En dan maar ineens over naar het libanees dessertje, de “Muhallabiyeh”, gelijkend op een flan met pistache nootjes erop. Voor diegenen die het iets lichter willen, een komkommer en een yoghurt salade met munt en look.
|  | 
dinsdag 28 september 2010
Abu Dhabi
Vanavond vliegt mijn ventje voor een business trip naar Abu Dhabi. Last-minute, want gisterenavond de valies ingepakt en vandaag bevestigd. Een dikke zoen schatje en tot donderdag !
Libanees koken
Een tafel vol geuren, kleuren en garneringen. Dat kan je verwachten bij een libanese kookcursus. En na de bereidingen natuurlijk tijd om de gerechtjes te proeven. Gekende libanese gerechten zoals "Mutabbal, Tabbouleh, Fatayer Bi Sabanekh en Kofta" 
De favoriet gaat alvast uit naar de heerlijke "Nammourah", een zoet libanees dessertje.
Na afloop van de cursus nog gezellig nagenoten van een heerlijke café latte. Deze smaakvolle dag doet me nu nog watertanden...
De favoriet gaat alvast uit naar de heerlijke "Nammourah", een zoet libanees dessertje.
Na afloop van de cursus nog gezellig nagenoten van een heerlijke café latte. Deze smaakvolle dag doet me nu nog watertanden...
|  | 
|  | 
woensdag 22 september 2010
Uurtje later
In Egypte is na de Ramadam de klok terug een uur vooruit gezet op België. Dus als het in Egypte 11.00 uur is, is het in België nog maar 10.00 uur.
zondag 5 september 2010
|  | 
Na afgelopen weken goed verwend geweest te zijn door familie en vrienden in België, hadden we een reden om ook samen nog eens uit eten te gaan. Voorbije weekend, 29 augustus zijn wij een jaar getrouwd ! Aan bijgevoegde uitgebreide Ramadan Menu in het Indische "Indira" restaurant in Holiday Inn, konden we niet weerstaan. Een overvloed van potjes met hemelse smaken, pittige kruiden en hartverwarmende kleuren, deed onze smaakpapillen op hol slaan. Deze toverkunst van geuren en kleuren, een liefde om te delen, geeft de essentie van onze passie weer, wat is er mooier dan je huwelijksverjaardag op deze manier te proeven,...
donderdag 12 augustus 2010
vrijdag 13 augustus....
Morgen is een speciale dag want dan vliegen we naar België. De valiezen zijn bijna gepakt, we kijken ernaar uit om familie en vrienden terug te zien !
woensdag 11 augustus 2010
Microbus ...maxi avontuur!
Gisteren ben ik met de welgekende microbusjes van Egypte voor een paar egyptische ponden in de stad geraakt. Een heel avontuur maar de moeite. Aan de universiteit achter onze compound stoppen er voortdurend busjes...je moet alleen te weten komen welk busje naar waar gaat en de busjes met speciale gebaren (afhankelijk vanwaar je naartoe moet), doen stoppen. Veel te ingewikkeld, dus heb ik maar de hulp van de egyptenaren ingeroepen die voor mij met de juiste gebaren het juiste busje deden stoppen. Al snel kwam er een nieuwe uitdaging...waar stap ik het beste af? Blijkbaar gebruiken de egyptenaren centrale pleinen als halte. Zeg dus gewoon tegen de chauffeur naar welk plein je gaat en zo geraak je wel op bestemming!
maandag 9 augustus 2010
aftellen naar Ramadan

Nog twee dagen en Ramadan begint, dit is een speciale maand in de islamitische kalender waarop tussen schemer voor zonsopkomst en zonsondergang gevast wordt.De Ramadan is één van de vijf zuilen van de islam en is dus voorgeschreven in de koran. Ramadan wordt daarom ook wel de vastenmaand van de moslims genoemd. Het exacte begin van de Ramadan is afhankelijk van het verschijnen van de sikkel van de nieuwe maan. De Ramadan eindigt met het Suikerfeest, ook Id- al-Fitr genoemd, waarop uitbundig gefeest en gegeten wordt.
Het vasten wordt gezien als vorm van zuivering van de ziel en bedanking van Allah voor alles wat hij gegeven heeft. De Ramadan leert mensen zelfdiscipline. De moslims voelen en tonen verbondenheid met arme en hongerige mensen elders op de wereld
Moslims gedenken dat in deze maand de profeet Mohammed de eerste van de openbaringen ontving die samen de koran vormden.
De maand Ramadan begint als twee orthodoxe moslims de nieuwe maansikkel aan de hemel zien staan. Vanaf dat moment mogen volwassen moslims de gehele maand, tussen zonsopgang bij het eerste gebed van de dag (al-fajr) en zonsondergang, niet eten, drinken, roken of seksuele omgang hebben. Als het donker is, na het breken van de vasten (de iftaar), is het feest.
Op de 27-ste nacht van de ramadan valt Lailat ul Qadr (Nacht van de beslissing). Het is de nacht van de openbaring van de koran aan de profeet Mohammed, ook wel genoemd 'de waardevolle nacht' of 'nacht van de goddelijke beschikking', soms ook vertaald als 'nacht van goddelijke maat der dingen'. In deze nacht bracht de engel Jibrail de eerste openbaring van de heilige koran (het heilige boek van de moslims) over aan de profeet Mohammed.
Ramadan is de gezelligste maand van het jaar en geeft de vastenden een gevoel van verbondenheid. Kinderen beginnen rond hun tiende, twaalfde jaar af en toe een paar dagen mee te doen.
Zwangere of zogende vrouwen, zieken en reizigers zijn vrijgesteld van vasten, maar moeten de gemiste dagen later wel inhalen.
Tijdens de Ramadam worden straten mooi versierd, worden er in restaurants speciale luxueuze "iftaar" menu's aangeboden (als de zon is ondergegaan), zijn er veel festiviteiten te doen en heerst er een sfeer van verbondenheid.
zondag 8 augustus 2010
Hurghada VIP
|  | 
Dit weekend zijn we naar het welgekend Steigenberger hotel gegaan in Hurghada waar ons een VIP all-in package werd aangeboden omdat we tijdens ons voorgaand bezoek 3 maal van kamer zijn moeten veranderen wegens lawaaioverlast, rokerskamer,...Dat dit voorval méér dan goedgemaakt werd, kunnen we niet ontkennen;-). Bij aankomst in de vlieghaven werden we opgepikt door de shuttle service van het hotel. Onze hotelkamer zelf werd versierd met een fruitmand, chocolaatjes, dadels en zelfs egyptische wijn ! Een prachtige all-in service werd ons aangeboden en 's avonds werd de egyptische wijn gekraakt,...gelukkig dat we zelf niet gekraakt zijn;-). Even leek het of we zuivere azijn aan het drinken waren. Je hoeft geen wijnkenner te zijn om het hierover eens te zijn....we dagen jullie in ieder geval uit om deze versie ook ooit eens te proberen;-), maar dan liefst als dressing op een zomerse salade.
En wat er natuurlijk niet mag ontbreken aan dit prachtige weekend, is de foto van deze hartverwarmende zonsopgang waarvoor mijn ventje vroeg in de ochtend als ware natuurliefhebber, enkele prachtige shoots genomen heeft.
woensdag 4 augustus 2010
Gust
donderdag 29 juli 2010
Hurghada bis
Niet dit weekend maar het weekend erop gaan we nog eens zalig relaxen in Hurghada. Als surprise heeft mijn ventje alles geboekt. Ik word hier nogal in de watten gelegd, kijk er al enorm naar uit!
zaterdag 24 juli 2010
Weekendje Hurghada
Een zee vol verrassingen kan je wel zeggen toen we de eerste avond in ons hotelkamer terecht kwamen en we beseften dat het lawaai van de discotheek van het aanliggend hotel onze nachtrust zou verstoren...Dat dit een klacht naar de receptie waard was, kunnen we niet ontkennen nadat ons de welness spa suite in ruil werd aangeboden;-)!!!. Een zalig bubbelbad op de kamer, sauna, lekker eten en de Rode Zee, zo helder dat je er veel visjes in ziet zwemmen. Het Steinenberger hotel, een fantastisch hotel in Hurghada met enorm veel welness faciliteiten en gigantisch zwembad en dit alles op een uurtje vliegen van Caïro airport. En wat is er nog romantischer dan bij de ondergaande zon samen met mijn ventje, die dit super weekendje geboekt heeft om me te verrassen, een shisha te roken. 
|  | 
|  | 
|  | 
woensdag 21 juli 2010
9 piramiden
zondag 18 juli 2010
bezoek Inge
Babbelen tot de maan achter de moskee verschuilt, onderhandelen met een felucca boot voor een tochtje over de Nijl, genieten van een Egyptisch etentje in het restaurant Abu El Sid, onderhandelen met taxichauffeurs...Inge geniet enorm van de Egyptische cultuur en geraakt al helemaal ingeburgerd. En dan tijd voor een rustige namiddag aan het zwembad...het kan allemaal;-)
|  | 
woensdag 14 juli 2010
De nacht valt in het Midden-Oosten
maandag 12 juli 2010
een bord vol liefde
Dit weekend heeft mijn ventje, na ons avontuur in Ras Sudr, een heerlijk voorgerechtje klaargemaakt. Venusschelpen gemarineerd in baccardisaus en look...even dacht ik dat Venus, de Romeinse godin van de liefde in ons bord beland was. De liefde waarmee dit gerecht bereid was, kan ik nog steeds naproeven...
zaterdag 10 juli 2010
Parelmoerblauwe zee... en Israëlische bunkers
"Op slechts 200km van Cairo", volgens "tinternet": dus met een beetje vertraging hier en daar zouden we toch in pakweg drie uur op onze bestemming aan de Rode Zee moeten aankomen. De misrekening was de ring rond Cairo in piekuur natuurlijk, die zo goed als strop zat (en ja, we hadden weer veel bekijks van onze lotgenoten in de file). Een rit door de woestijn en onder het Suezkanaal later, inclusief een zoektocht in het donker naar ons hotel, bereikten we na vijf uur onze bestemming aan de kust van Rode Zee: Ras Sudr.
Het hotel maakte deel uit van een compound, gekneld tussen de Sinai-woestijn en de Golf van Suez, het noordelijke puntje van de Rode Zee. De prachtige parelmoerblauwe kleur van het zeewater deed ons wegdromen aan exotische plaatsen als Belize en Cuba.
Een hele hoop "strandfotos" van blote buiken, benen en borsten (die laatste enkel van Serge, snoepers :-) ), kan je terugvinden in onze fotoalbum "Ras Sudr".
Op de terugweg, zijn we nog verzeild geraakt in een militair kamp (verkeerde afslag genomen), waar ooit de Israelis nog gezeten hebben. Na wat baskheesh, hebben we een rondleiding gekregen in het geïmproviseerde museum. Ben er zelfs in geslaagd om te poseren met een Joodse oorlogshelm... met het risico om op Al-Qaida's zwarte lijst te komen. :-)
donderdag 8 juli 2010
Ras Sudr
Nog een paar uurtjes en we vertrekken voor dit weekend naar Ras Sudr, een plekje aan het strand aan de Sinaï woestijn....
woensdag 7 juli 2010
Koel drankje
Gisteren wandelingetje gemaakt naar de winkeltjes aan de moskee, achter onze compound. Een goed kwartier wandelen. De warme zon, deed me verlangen naar een ijskoud drankje. Mijn keuze viel dan ook op een verfrissend sapje van watermeloen. Terug bijgetankt, dus klaar om naar de winkeltjes te gaan ;-)
zaterdag 3 juli 2010
La Bodega
|  | 
Twee jaar geleden, een fantastische dag om nooit te vergeten, 4 juli 2008, de dag dat mijn ventje me ten huwelijk vroeg. En dit op een super romantische manier. We gingen zogezegd een weekendje naar de zee,...Om 3 uur 's nachts werd ik gewekt want het zou een heel mooie dag worden. Onze valiezen de koffer in en....mijn ventje reed naar Zaventem. Venetië was de bestemming, bij aankomst had hij een prachtig hotel gereserveerd: "hotel Danieli", gekend als het mooiste hotel van Venetië, een paradijs! We zouden ons mooi maken en 's avonds gezellig iets gaan eten. Ik trok mijn kleedje en schoenen aan, die mijn ventje de week ervoor gekocht had voor me....schoenen van Coccodrillo en een kleedje van de Chine en mijn ventje helemaal in kostuum. Toen we buitenkwamen bestelde hij een gondelboot, zalig kabbelend op de wateren van Venetië, ... aan de brug der Zuchten, vroeg hij me of ik met hem wilde trouwen. Het mooiste moment van mijn leven samen met onze trouw, de datum staat voor eeuwig in ons hartje. Daarna heerlijk gaan eten en nog een bloedmooie roos gekregen. Een onvergetelijk weekend Venetië vol betekenis en daarom zijn we dit weekend iets gaan eten, om dit moment te vieren. Het restaurant "La Bodega", een trendy restaurant in Zamalek, het modernere gedeelte van Caïro, zalig genieten !
woensdag 30 juni 2010
bezoek op komst ....
Op 15 juli komt Inge, een ex-collega van de firma Hesse-Noord Natie, waar ik vroeger ook gewerkt heb, voor een weekje naar Egypte. Zo brengen we België een klein beetje dichter naar het Egypte ;-) en in november komen mijn broer en mijn neef ook voor een weekje. Joepie !
dinsdag 29 juni 2010
kopje koffie
Deze morgend meegereden met mijn ventje tot aan de Carrefour. Tijd voor een lekker kopje koffie. Buiten op het terras in de knaloranje zeteltjes met een boekje. Na de cafeïneboost wat gaan window shoppen in de mall van de carrefour om uiteindelijk in de carrefour te belanden en lekkere groentjes te kopen want vanavond eten we ossobucco. Nog even onderhandelen met de taxichauffeur die me het dubbele wilt aanrekenen, bij aankomst is hij vriendelijk en helpt me de zakken van mijn inkopen uit te laden, rekent het correcte bedrag aan. Op deze manier geef ik hem met plezier een fooi.
zondag 27 juni 2010
Aangekomen
Gisteren terug aangekomen in Egypte na ons bezoek in België ! We hebben een zwaargeladen valies vol cadeautjes van familie door de check-in kunnen loodsen. Een vriendelijke mevrouw aan de check-in heeft de 29 kg van mijn baggage door de vingers gezien. Gelukkig woog de tas van mijn ventje 21 kg. Anderen hadden minder geluk. Zij stonden aan een andere check-in balie en konden bijbetalen. Mijn ventje zal zijn charmes gebruikt hebben ;-)
maandag 14 juni 2010
inpakken
Vandaag alles inpakken want we gaan op trip naar België. Mijn ventje moet er op business trip voor een opleiding. We zullen zeker onze truien niet vergeten in te pakken ;-)
maandag 7 juni 2010
Groeten uit... Abu Dhabi: dagboek van een weekje UAE
Deze week op business trip naar Abu Dhabi en tuurlijk moest Nathalieke geen twee seconden nadenken om mee te gaan. Een tropische en warm (41 graden) paradijs aan zee waar het water even warm is als het water in je bad.  En of ze zich geamuseerd heeft :-) 

Zondag. Vandaag kennisgemaakt met de vrouw van een collega van mijn schatteke. Ze is indonesisch en woont in Abu Dhabi en heeft me enkele pareltjes van deze plek laten zien. Omdat we ineens goed wilden starten, zijn we meteen naar “The Emirates Palace” gegaan, een uniek 7 sterren hotel. Lusters vol parels, plafonds bekleed met goud, duizenden kandelaars, 2 reuzetapijten met elk een gewicht van 1 ton, deden ons niet verbazen dat dit hotel 7 sterren heeft. Na de rondleiding een arabische koffie geproefd. Een doorzichtig drankje maar weer vol verrassingen. Kruiden zoals kardemom worden hierin gebruikt en zouden goed zijn tegen vermoeidheid en maagproblemen. In de namiddag nog een uistap naar één van de vele shopping malls. ‘S avonds met mijn schatje die hier op business trip is, kruidig indisch gaan eten. Een heerlijke saffraan en mangolassi deed ons aan onze avonturen van Indië terugdenken. Voor mij kreeg deze prachtige culinaire avond meer dan 7 sterren.

Dinsdag. Na twee avonden indisch te gaan eten, waren we toe aan een andere keuken. Ook een favoriet van ons, de Japanse keuken. De tafeltjes waren opgesteld in aparte hoekjes, net kajuitjes. En als je de ober nodig had moest je maar op de bel duwen. Handig, vooral als je niet kan wachten om deze heerlijke sashimi en sushi te bestellen met inktvis, krab, tonijn, zalm. En ook hier kon je de vis dompelen in de sojasaus gemengd met de vurige wasabi, op eigen risico ;-)

Woensdag. Deze morgend heeft de Indonesische dame “Ita” me de welgekende gold souq van Abu Dhabi getoond. Een souq zou ik het zelf niet noemen, maar eerder een dure mall vol winkels die goud aan de dagprijs verkopen. Creaties van Saoudi Arabië, Italië, Indië stellen zich tentoon aan ver uiteenlopende prijzen. Vandaag houden we het bij window shoppen, zoals u kan zien, we hebben enkel durven passen. Deze creaties zijn enkel voor sheiks die in paliezen zoals the “Emirate Palace” verblijven ;-).

Donderdag. Na een dagje bakken op het strand (of werken op een saai buro), hebben we het buffet van het Sheraton hotel geplunderd. ;-): tonijn sashimi, gerookte zalm, lekkers uit de Libanese, Indische, Franse en vele andere keukens, om nog maar te zwijgen van de heerlijke desserts!

Vrijdag. Eerst een zaaaaaalig ontbijtbuffet en dan terug naar een koelere plek... naar Cairo :-)

Zondag. Vandaag kennisgemaakt met de vrouw van een collega van mijn schatteke. Ze is indonesisch en woont in Abu Dhabi en heeft me enkele pareltjes van deze plek laten zien. Omdat we ineens goed wilden starten, zijn we meteen naar “The Emirates Palace” gegaan, een uniek 7 sterren hotel. Lusters vol parels, plafonds bekleed met goud, duizenden kandelaars, 2 reuzetapijten met elk een gewicht van 1 ton, deden ons niet verbazen dat dit hotel 7 sterren heeft. Na de rondleiding een arabische koffie geproefd. Een doorzichtig drankje maar weer vol verrassingen. Kruiden zoals kardemom worden hierin gebruikt en zouden goed zijn tegen vermoeidheid en maagproblemen. In de namiddag nog een uistap naar één van de vele shopping malls. ‘S avonds met mijn schatje die hier op business trip is, kruidig indisch gaan eten. Een heerlijke saffraan en mangolassi deed ons aan onze avonturen van Indië terugdenken. Voor mij kreeg deze prachtige culinaire avond meer dan 7 sterren.

Dinsdag. Na twee avonden indisch te gaan eten, waren we toe aan een andere keuken. Ook een favoriet van ons, de Japanse keuken. De tafeltjes waren opgesteld in aparte hoekjes, net kajuitjes. En als je de ober nodig had moest je maar op de bel duwen. Handig, vooral als je niet kan wachten om deze heerlijke sashimi en sushi te bestellen met inktvis, krab, tonijn, zalm. En ook hier kon je de vis dompelen in de sojasaus gemengd met de vurige wasabi, op eigen risico ;-)

Woensdag. Deze morgend heeft de Indonesische dame “Ita” me de welgekende gold souq van Abu Dhabi getoond. Een souq zou ik het zelf niet noemen, maar eerder een dure mall vol winkels die goud aan de dagprijs verkopen. Creaties van Saoudi Arabië, Italië, Indië stellen zich tentoon aan ver uiteenlopende prijzen. Vandaag houden we het bij window shoppen, zoals u kan zien, we hebben enkel durven passen. Deze creaties zijn enkel voor sheiks die in paliezen zoals the “Emirate Palace” verblijven ;-).

Donderdag. Na een dagje bakken op het strand (of werken op een saai buro), hebben we het buffet van het Sheraton hotel geplunderd. ;-): tonijn sashimi, gerookte zalm, lekkers uit de Libanese, Indische, Franse en vele andere keukens, om nog maar te zwijgen van de heerlijke desserts!

Vrijdag. Eerst een zaaaaaalig ontbijtbuffet en dan terug naar een koelere plek... naar Cairo :-)
vrijdag 4 juni 2010
woensdag 2 juni 2010
Arabische woordjes...
Voor al de talenknobbels. Hier een paar woordjes Arabisch ;-)
Ja: aiwa
Nee: la
Hallo: al salaam a' Laykum
Dag: ma salaama
Ja: aiwa
Nee: la
Hallo: al salaam a' Laykum
Dag: ma salaama
dinsdag 1 juni 2010
maandag 31 mei 2010
knasperig broodje
zondag 30 mei 2010
Abu Dhabi
Deze zaterdag gaat mijn ventje op business trip voor 6 dagen naar Abu Dhabi. Niet getreurd want mijn schatje heeft ervoor gezorgd dat ik mee kan! Echt superlief van jou schatje xxx
Hoe schattig...
zaterdag 29 mei 2010
Scampi al diablo
 Gisteren sloegen onze smaakpapillen weer op hol toen we de visafdeling van de Carrefour passeerden. Resultaat? Een winkelkarretje gevuld met lekkers uit de zee. Een zwoele vurige zomeravond met het geknetter van de barbecue op de achtergrond. Een hevige chilismaak deed de scampi's in onze mond marineren. De sardientjes en de rode poon smolten op onze tong...
Gisteren sloegen onze smaakpapillen weer op hol toen we de visafdeling van de Carrefour passeerden. Resultaat? Een winkelkarretje gevuld met lekkers uit de zee. Een zwoele vurige zomeravond met het geknetter van de barbecue op de achtergrond. Een hevige chilismaak deed de scampi's in onze mond marineren. De sardientjes en de rode poon smolten op onze tong...
vrijdag 28 mei 2010
Met een lach en een traan...

Toch even slikken vanmorgen: het einde van een heerlijke tijd... het bezoek van mijn ouders.
Natuurlijk hebben we hen niet laten gaan zonder een waardevol afscheid. Ineens een goeie gelegenheid om een uitgesteld verjaardagfeestje te houden, die van mijn pa deze keer.
Soms lijkt de stad wel een chaotisch, vuil allegaartje, deze keer waanden we ons in Parijs aan de Nijl. Het Egyptisch restaurant op een van de restaurantboten ("Le Pacha") gaf ons een schitterend uitzicht op de stad met haar levendige rivier en... een welgevuld, heerlijke maaltijd!
zaterdag 22 mei 2010
Tafeltje aan de Nijl
Abonneren op:
Reacties (Atom)
 









